Peregrine Falcon

Falco peregrinus

Genus ยท Typical Falcons Family ยท Falcons and Caracaras
Observation tips Difficulty: MODERATE
Best time
๐Ÿ•’ Any
Activity
โ˜€๏ธ Diurnal
Best months
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Observation habitat
MarineMountainsUrban

Look for a falcon with a mustache on high ledges or church towers. In flight, they have an anchor-shaped silhouette with pointed wingtips.

Peregrine Falcon

โ™‚ Male ยท โ™€ Female

Stats
Wingspan80โ€“120 cm
Weight500โ€“1500 g
Length34โ€“50 cm
Lifespan wild10โ€“18 yrs
Size
XS
S
M
L
XL
Nesting
Nest typeScrape
Clutch size2โ€“4 eggs
Incubation29โ€“33 days
Breeding months
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Regional Status (Europe)
LC
Least Concern (Europe)
IUCN Red List
MigrationPartial migratory
Social BehaviourMonogamous pairs

Diet: Carnivore

๐Ÿฆ…Birds

Habitat

๐ŸŒณ Forest deciduousโ›ฐ๏ธ Mountainsโ„๏ธ Tundra๐Ÿ™๏ธ Urban
โœฆ Fun Fact

The Peregrine Falcon is the fastest animal on the planet. It reaches speeds of over 320 km/h (200 mph) during its hunting stoop.

About

The ultimate aerial predator. This powerful falcon has broad, pointed wings and a short tail. It is slate-grey above with a black 'hood' and a heavy mustache stripe. Its underparts are white and heavily barred with black. It lives on sea cliffs, mountains, and high buildings in major European cities.

Behaviour

The Peregrine is famous for its high-speed vertical dive to strike prey in mid-air. During the dive, it pulls its wings tight to become aerodynamic. They nest on high ledges and are territorial. Their call is a loud, rhythmic 'hek-hek-hek'. They can catch prey much larger than themselves.

Sexual Dimorphism

โ™‚ Male

Significantly smaller than the female. He is often more brightly colored with a cleaner blue-grey back.

โ™€ Female

Much larger and more powerful. Her plumage is often slightly browner-grey, and her breast barring is heavier.

See Peregrine Falcon in the app.
Full encyclopedia, offline diary, AI identification - always with you.
Download on Google Play