Whinchat

Saxicola rubetra

Genus ยท Stonechats and Bushchats Family ยท Old World Flycatchers, Robins, and Chats
Observation tips Difficulty: EASY
Best time
๐Ÿ•’ Any
Activity
โ˜€๏ธ Diurnal
Best months
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Observation habitat
BushesFencesTall grass

Look for the broad white eyebrow. If the bird has a clear white stripe over the eye and a pale throat, it is a Whinchat.

Whinchat

โ™‚ Male ยท โ™€ Female

Stats
Wingspan21โ€“24 cm
Weight13โ€“20 g
Length12โ€“14 cm
Lifespan wild2โ€“7 yrs
Size
XS
S
M
L
XL
Nesting
Nest typeCup
Clutch size4โ€“7 eggs
Incubation11โ€“14 days
Breeding months
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Regional Status (Europe)
LC
Least Concern (Europe)
IUCN Red List
MigrationMigratory
Social BehaviourSolitary

Diet: Insectivore

๐ŸœAnts
๐ŸซBerries
๐Ÿฆ—Insects
๐Ÿ•ท๏ธSpiders

Habitat

๐Ÿšœ Farmland๐ŸŒฟ Grassland
โœฆ Fun Fact

Young Whinchats migrate alone on their first journey to Africa, navigating using an inherited ability to orient themselves by the night sky and the Earth's magnetic field.

About

A small, dapper bird and a summer visitor to Europe. It arrives from Africa in late April. The Whinchat lives in open grasslands, damp meadows, and heathlands. It is slightly smaller than the Stonechat. Populations are declining due to the drainage of wet meadows and early hay-cutting.

Behaviour

Whinchats hunt from prominent perches like fence posts or tall weeds. They drop to the ground to catch insects and then return to a perch. They are often seen in pairs. A key feature is the bold white eyebrow. Their song is a scratchy jumble of notes that often includes imitations.

Sexual Dimorphism

โ™‚ Male

In breeding plumage, he has a dark face mask and a very broad white eyebrow. He has an orange-buff breast and a heavily streaked back.

โ™€ Female

Duller and more brownish overall. Her white eyebrow is more buff-colored and less distinct. She lacks the dark face mask.

See Whinchat in the app.
Full encyclopedia, offline diary, AI identification - always with you.
Download on Google Play