Red-crested Pochard

Netta rufina

Genus ยท Dabbling Pochards Family ยท Ducks, Geese, and Swans
Observation tips Difficulty: EASY
Best time
๐Ÿ•’ Any
Activity
โ˜€๏ธ Diurnal
Best months
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Observation habitat
Open waterReed bedsUrban

Look for the male's golden-orange head. In flight, both sexes show a very broad, white wing-stripe that runs the entire length of the wing.

Red-crested Pochard

โ™‚ Male ยท โ™€ Female

Stats
Wingspan85โ€“92 cm
Weight800โ€“1500 g
Length53โ€“57 cm
Lifespan wild5โ€“15 yrs
Size
XS
S
M
L
XL
Nesting
Nest typeScrape
Clutch size8โ€“12 eggs
Incubation26โ€“28 days
Breeding months
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Regional Status (Europe)
LC
Least Concern (Europe)
IUCN Red List
MigrationPartial migratory
Social BehaviourFlocking

Diet: Herbivore

๐ŸƒPlants
๐ŸŒปSeeds

Habitat

๐Ÿ›ถ Lake wetlands๐ŸŒŠ Marine๐ŸŒพ Marsh
โœฆ Fun Fact

Unlike many diving ducks, Red-crested Pochards are mostly vegetarian. They dive to feed on underwater plants rather than fish.

About

A large diving duck that often behaves like a dabbling duck. It lives on large, deep freshwater lakes with plenty of underwater plants. Historically a Mediterranean species, it has expanded north into Central and Western Europe. The male is one of the most handsome ducks in Europe.

Behaviour

Red-crested Pochards are social. They are often found in mixed flocks with other ducks and coots. They primarily dive for aquatic plants. During courtship, the male performs a 'gift-giving' ritual. He dives for a piece of weed and presents it to the female. The male has a hoarse, wheezing whistle.

Sexual Dimorphism

โ™‚ Male

Unmistakable with a large, fuzzy bright orange head and a brilliant red bill. He has a black breast, white flanks, and bright red eyes.

โ™€ Female

A pale sandy-brown duck with a dark cap. She has contrasting pale, almost white cheeks. Her bill is dark with a pinkish tip.

See Red-crested Pochard in the app.
Full encyclopedia, offline diary, AI identification - always with you.
Download on Google Play